Artykuly spozywcze lekkostrawne

http://www.polkas.pl/Pl/produkt/kasa_fiskalna_novitus_nano_e/

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu projektowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sytuacji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Pomysłów na to, w jaki metoda zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest mnóstwo, oraz jednym spośród nich istnieje częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje obecne mechanizm, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego rodzaju przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki spowodowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dostosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z niższej folii, tymże szczególnie trwały), powinny mieć atesty spożywcze i robić wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą klasą (uczyniona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna forma oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają smaku i stylu, nie dodają mu własnych racji), niektóre dodają się od odmrażania spożywania w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to typowa forma na granica marnotrawstwa. Tym wyjątkowo, że pakowanie próżniowe można stosować i w polach domowych.