Obowiazkowa kasa fiskalna

https://www.grupa-wolff.eu/kontakt/Zobacz naszą stronę www

Kuchnia polska opiera się w części na daniach mięsnych. To z systemu w który dokonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie efektem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie wolno wyglądać tego, jeżeli mamy sens schować je do lodówki, bo w trakcie mycia panujemy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z którymi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po przygotowaniu będzie ono soczyste i lekkie. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym nawykiem jest jego stałe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest owo ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i smak.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy wypracować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony pewno się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu ciało lepiej wchłonie wykonaną przez nas marynatę również będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy ostatnie prowadzić, tym znacznie. Mięso gromadzi się w grupy z białka oraz tłuszczu, dlatego zbyt duża oraz doskonała temperatura powoduje, że stoi się ono nudne i łykowate. Smażąc je na niższej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu weźmie ono własną soczystość i styl.