Produkcja czekolady poznan

Czekolada stanowi drinku z najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, komunikuje się ją w wielu wersjach. W niemal każdym sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Wielka jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy i trudna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym momentem jej wywoływania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w rezultatu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacji z tegoż jaki materiał chce się uzyskać. Miazga jest mielona dalej w ciągu automatycznym. Po wejściu tych procesów posiada ona cechę sypką, którą zwie się prószem. Stanowi on pasowany procesom konszowania. Do pracy czekolady potrzebne jest skorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania podejmują się zarówno na gorąco kiedy także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest podstawowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji wykonywa się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.